Το μέλι:


        Αγνό και ανεπεξέργαστο, συλλέγεται από αυτοφυή φυτά και δέντρα ή βιολογικές μονοκαλλιέργειες της ελληνικής φύσης. Κατά τη διαδικασία εξαγωγής και συσκευασίας δεν εφαρμόζεται θέρμανση ή μικροφιλτράρισμα με αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα πολύτιμα συστατικά του αναλλοίωτα (ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, γυρεόκοκκοι).

Ταξινομείται σύμφωνα με την προέλευση της πρώτης ύλης από την οποία παράγεται, σε μέλι από άνθη και μέλι από μελιτώματα. Το μέλι ανθέων (π.χ. πορτοκαλιάς, θυμαριού, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης κλπ) έχει ως πρώτη ύλη το νέκταρ που εκκρίνουν τα φυτά την εποχή που ανθίζουν, ενώ το δεύτερο ως πρώτη ύλη έχει τις απεκκρίσεις εντόμων που ζουν επάνω σε δέντρα όπως το πεύκο και το έλατο και που τρέφονται απομυζώντας τους χυμούς των δέντρων αυτών (π.χ. πεύκο, έλατο).

Από τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει βρεθεί ότι στο μέλι συνυπάρχει πλήθος φυσικών, αρωματικών και αντιμικροβιακών ουσιών (περισσότερες από 180), βιταμίνες, πρωτεΐνες, ένζυμα, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα, κ.α.. Είναι δε αποδεδειγμένη η ευεργετική δράση του όταν περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή μας:

           - βοηθά στον καλύτερο μεταβολισμό του οργανισμού και την καλύτερη   οξύτητα    του στομάχου (συνιστάται κατά του έλκους),

- συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου,

- επουλώνει ταχύτερα και απολυμαίνει πληγές και εγκαύματα,

- προσφέρει πνευματική διαύγεια,

- βελτιώνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς,

- ενδείκνυται στις περιπτώσεις αναιμίας και

- γενικά είναι ιδανική τροφή για εγκύους, ασθενείς, αθλητές ή ανθρώπους που καταπονούνται έντονα σωματικά.

         Ειδικά για τα παιδιά, το μέλι δεν αποτελεί είδος πολυτελείας, αλλά βασικό και απαραίτητο συστατικό της καθημερινής τους διατροφής: αποτελεί πρώτης τάξεως βοήθημα για τη σωστή δόμηση των κυττάρων, του σκελετού και της οδοντοφυΐας, ενώ η θρεπτική του αξία είναι ανεκτίμητη τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική τους ανάπτυξη (κάτι που συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο).

Ο μόνος περιορισμός στην κατανάλωση του μελιού αφορά σε βρέφη μικρότερα των 12 μηνών: δεν επιτρέπεται διότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μίας μορφής αλλεργία (αλλαντίαση).

          Kρυστάλλωση του μελιού: λανθασμένα πιστεύεται ότι ένα μέλι που κρυσταλλώνει, είναι αλλοιωμένο ή νοθευμένο. Αυτό δεν ισχύει διότι η κρυστάλλωση αποτελεί φυσική διαδικασία που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του μελιού, ούτε υποβαθμίζει την ποιότητά του. Κάθε κρυσταλλωμένο μέλι, επανέρχεται στην αρχική του ρευστή κατάσταση, αν τοποθετηθεί για λίγη ώρα σε μπεν μαρί (το γυάλινο βάζο μέσα σε δοχείο με ελαφρώς ζεστό νερό έως τους 45°C) με ταυτόχρονη ανάδευση έως ότου διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Φυσικά, ρόλο παίζει η ανθική του προέλευση μιας και ορισμένα μέλια κρυσταλλώνουν πιο σύντομα ενώ άλλα καθόλου, καθώς και οι συνθήκες συντήρησής του, με τις ιδανικές να θεωρούνται εντός σκιερού χώρου με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 14°C.