Η γύρη:

Συλλέγεται από τα άνθη και μεταφέρεται από τις μέλισσες που τη ζυμώνουν με το νέκταρ προκειμένου να γίνει εύπλαστη. Στη συνέχεια την τοποθετούν σε ειδικά «καλαθάκια» στο τελευταίο ζευγάρι των ποδιών τους και με τη μορφή σφαιριδίου αποθηκεύονται στην κυψέλη αποτελώντας τη βασική τροφή για το γόνο.

Λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος, της μεγάλης ηλιοφάνειας, των εδαφολογικών χαρακτηριστικών αλλά και της πλούσιας χλωρίδας, η ελληνική γύρη αναγνωρίζεται διεθνώς για την ποιότητά της. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία σε βαθμό που να θεωρείται ένα άριστο συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής μας.

 Συστήνεται επομένως στις περιπτώσεις:

          - όπου ένας οργανισμός είναι εξασθενισμένος ή καταπονείται καθημερινά, ή απλώς όταν το ζητούμενο είναι είτε η βελτίωση της όρεξης, είτε η σταθεροποίηση του βάρους (βελτίωση του μεταβολισμού)

-καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προστατεύει τον οργανισμό από τις εγκεφαλικές αιμορραγίες

- μειώνει τους υψηλούς σφυγμούς της καρδιάς και συμβάλει θετικά σε μεγάλο ποσοστό στην μακροζωία των ανθρώπων που την καταναλώνουν

- προλαμβάνει και καταπολεμά την αρτηριοσκλήρυνση,

- βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεφρών

- ρυθμίζει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα (σε σχέση με την απόθεση λίπους)

- βελτιώνει τη λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος

- ειδικότερα στους άνδρες, είναι κλινικά τεκμηριωμένες οι θεραπευτικές της ιδιότητες σχετικά με την αντιμετώπιση του προστάτη

- συμβάλει στην αναπαραγωγική ικανότητα

- βοηθά στη σταδιακή απευαισθητοποίηση ατόμων με ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις.

 

Δοσολογία σε ημερήσια βάση: προτείνεται η λήψη μίας κουταλιάς της σούπας ημερησίως (περίπου 35 γραμμάρια), είτε αυτούσιας (ή διαλυμένης σε μέλι) είτε διαλυμένης σε χυμό, γάλα, ή άλλο ρόφημα. Συνιστάται μία μικρότερη ποσότητα στην αρχή (π.χ. μερικοί κόκκοι) και για μία περίπου εβδομάδα, έως ότου τη συνηθίσει ο οργανισμός και στη συνέχεια, η σταδιακή αύξηση της ποσότητας και η συνεχής κατανάλωσή της για 4-6 μήνες. Ακολουθεί διακοπή για 1 μήνα και επαναπρόσληψη για άλλους 4-6 μήνες.

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γύρης από ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και βέβαια από όσους πάσχουν από οποιαδήποτε αλλεργία σχετιζόμενη με το αναπνευστικό και πεπτικό τους σύστημα. Σε περίπτωση βαρέων ή χρόνιων ασθενειών, επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Η γύρη διατηρείται πάντοτε νωπή μέσα σε γυάλινα βάζα (σκοτεινού κατά προτίμηση χρώματος) στην κατάψυξη για ένα χρόνο, χωρίς να χάσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ή για έξι μήνες στην ψύξη. Εάν φυλαχθεί σε θερμοκρασία δωματίου, ή εκτεθεί στον ήλιο επί κάποιες ώρες, αλλοιώνεται και χάνει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών της συστατικών.