Η πρόπολη:

Θεωρείται ως το καλύτερο αντιβιοτικό της φύσης. Έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από ρητίνες φυτών και κυρίως κορμούς δέντρων (κυρίως λεύκες, πεύκα, έλατα, βελανιδιές, κυπαρίσσια) και αφού την επεξεργαστούν με το σάλιο τους και την εμπλουτίσουν με κερί, γύρη και άλλες ουσίες, τη χρησιμοποιούν για να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης αλλά και για να στεγανοποιήσουν τυχόν κενά και ανοίγματα. Συχνά, τοποθετώντας ποσότητες πρόπολης στην είσοδο της κυψέλης, προσπαθούν να περιορίσουν τον κρύο αέρα ή την πρόσβαση σε φυσικούς εχθρούς, εξ ου και η αρχαιοελληνική ονομασία που αποδόθηκε στην ουσία αυτή (προ της πόλης τους). Κάποιες άλλες φορές, όταν ο εχθρός τους έχει ήδη εισχωρήσει μέσα στην κυψέλη, αφού τον σκοτώσουν, εάν λόγω μεγέθους (π.χ. η μεγαλόσωμη νυχτόβια πεταλούδα αχερόντεια), δε μπορούν να την απομακρύνουν, την επικαλύπτουν με την πρόπολη έτσι ώστε να μη μολυνθεί λόγω της σήψης το εσωτερικό της κυψέλης.

Η αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης δράση της ήταν γνωστή από την αρχαιότητα γι αυτό και ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, συνιστούσε την επάλειψη των πληγών και εγκαυμάτων με πρόπολη.

Η χημική της ανάλυση έχει δείξει ότι αποτελείται από περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις: κατά 55% από ρητίνες και βάλσαμα, από 5% γύρη, από 30% κερί και από 10% διάφορα αρωματικά και αιθέρια έλαια. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25 βαθμών είναι μαλακή και εύπλαστη ενώ κάτω από 15 βαθμούς γίνεται σκληρή και σπάει εύκολα. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό βοηθά στη συλλογή και επεξεργασία της, καθώς μετά την απόθεσή της από τις μέλισσες σε ειδική σίτα, αφού τοποθετηθεί στην κατάψυξη, αφαιρείται καθώς τα κομμάτια της σπάνε και εν συνεχεία γίνεται δυνατός ο καθαρισμός της.

            Η χρήση της εξωτερικά με επάλειψη (ως λάδι πρόπολης) ενδείκνυται για:

        - παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση καθώς και για τη θεραπεία τραυμάτων, εγκαυμάτων και πληγών.

         Σε μορφή βάμματος (διάλυμα σε πόσιμο οινόπνευμα κατόπιν επεξεργασίας), όταν λαμβάνεται προληπτικά με το νερό, το γάλα, την πορτοκαλάδα ή με ρόφημα:

            - προστατεύει από το συνάχι

- βοηθά στην καταπολέμηση του έλκους στομάχου

- καταπολεμά τη χρόνια ωτίτιδα

- θεραπεύει προβλήματα της στοματικής κοιλότητας (φαρυγγίτιδα, ουλίτιδα, στοματίτιδα, άφθες κ.λπ.).